Vajas pogácsa

Vajas pogácsa

Vágytál már egy igazán finom házias pogácsára? A vajas pogácsa nem csupán az illatával csábít el, de az elkészítése is igazi időbefektetés. Itt az ideje megismerni a receptet!

hirdetés

Vajas pogácsa recept

  1. A vajas pogácsa elkészítésekor először a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt követően egy evőkanál liszttel megszórjuk, és hagyjuk állni kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
  2. Ezalatt egy tálba kimérjük a többi hozzávalót, beleértve a tojássárgát is. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, majd az egészet összegyúrjuk és jól kidagasztjuk. A végeredmény egy egynemű, rugalmas tészta kell, hogy legyen. (Ha a tészta ragadna, adjunk hozzá még lisztet.)
  3. A tálunkat letakarjuk, és a tésztát 20 percig kelesztjük.
  4. Ezután kinyújtjuk a munkalapon, majd hajtogatni kezdjük: középre hajtjuk a felső 1/3-át, az alsó 1/3-át, majd jobbról és balról is középre hajtjuk. Ezt követően ismét letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
  5. Az utolsó, 1,5 cm vastagságú kinyújtás után a tésztát éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, és a kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, amíg a tészta teljesen elfogy.
  6. A kiszaggatott vajas pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket tojásfehérjével lekenjük, majd 10 percig kelesztjük. Eközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megkelt pogácsákat pirosodásig sütjük.
Vajas pogácsa
Vajas pogácsa
hirdetés
Vajas pogácsa

Vajas pogácsa

Íme itt a részletes recept a vajas pogácsa elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS 45 perc
Sütés 20 perc
Kelesztés 1 hour 10 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 hours 15 perc
FOGÁS Ebéd, Reggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál

A pogácsa elkészítése
 

  • A vajas pogácsa elkészítésekor először a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
    Ezt követően egy evőkanál liszttel megszórjuk, és hagyjuk állni kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
  • Ezalatt egy tálba kimérjük a többi hozzávalót, beleértve a tojássárgát is. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, majd az egészet összegyúrjuk és jól kidagasztjuk.
    A végeredmény egy egynemű, rugalmas tészta kell, hogy legyen. (Ha a tészta ragadna, adjunk hozzá még lisztet.)
  • A tálunkat letakarjuk, és a tésztát 20 percig kelesztjük.
  • Ezután kinyújtjuk a munkalapon, majd hajtogatni kezdjük: középre hajtjuk a felső 1/3-át, az alsó 1/3-át, majd jobbról és balról is középre hajtjuk.
    Ezt követően ismét letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
  • Az utolsó, 1,5 cm vastagságú kinyújtás után a tésztát éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk.
    Pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, és a kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, amíg a tészta teljesen elfogy.
  • A kiszaggatott vajas pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket tojásfehérjével lekenjük, majd 10 percig kelesztjük.
    Eközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megkelt pogácsákat pirosodásig sütjük.

A vajas pogácsa hajtogatásának lépései

A pogácsa hajtogatásnál nagyon fontos, hogy szánj rá elegendő időt. Nem szabad összecsapni!

  1. Miután összegyúrtuk és megkelt a vajas pogácsatésztánk, kinyújtjuk.
  2. Majd a felső 1/3 részét középre hajtjuk. Utána az alsó 1/3 részét is a tésztának.
  3. Ezután balról hajtjuk középre.
  4. És jobbról is középre hajtjuk a tésztát.
  5. Majd megfordítjuk és 20 percig kelesztjük.
  6. A pogácsa hajtogatást még kétszer megismételjük, hogy minél omlósabb és puhább legyen a hajtogatott pogácsánk.

A pogácsa hajtogatást itt megtalálod képeken keresztül bemutatva »

A vajas pogácsa kiszaggatásának folyamata

pogácsa szaggatásra is érdemes a megfelelő odafigyelés.

  1. A szaggatás előtt érdemes a pogácsatésztát gondosan kinyújtani, és játszani a tészta vastagságával.
  2. A hajtogatás után, 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk. Pogácsaszaggatóval vagy szélesebb pohárral kiszaggatjuk.
  3. A kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, amíg a tészta teljesen elfogy.

Ezekkel a lépésekkel igazán omlós és puha pogácsákat fogunk kapni. Sok sikert kívánok hozzá!

Még több hasonló pogácsa

Kóstold meg ezeket a vajas pogácsákat is! Megéri!

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés