Vajas-tejfölös pogácsa

Vajas tejfölös pogácsa

A vajas-tejfölös pogácsa egy nagyon finom vendégváró. Már az illata is beljebb csalogatja a vendégeket. Viszont ennek a finom pogácsának megvan az ára. Az elkészítésére rá kell szánni az időt. Lássuk is a receptet!

hirdetés

Vajas-tejfölös pogácsa recept

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
  2. Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
  3. A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk. Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
  4. Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk. Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
  5. A kiszaggatott vajas-tejfölös pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt vajas-tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.
Vajas tejfölös pogácsa
Vajas-tejfölös pogácsa recept
hirdetés
Vajas tejfölös pogácsa

Vajas-tejfölös pogácsa

Vajas-tejfölös pogácsa recept
ELŐKÉSZÍTÉS 45 perc
Sütés 20 perc
PIHENŐIDŐ 1 hour 10 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 hours 15 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 25 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál

A pogácsa elkészítése
 

  • A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
  • Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
  • Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt.
  • Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk.
  • Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
  • A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk.
  • Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk.
  • Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
  • A hajtogatást még kétszer megismételjük.
  • Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éleskéssel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk.
  • Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz.
  • A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
  • A kiszaggatott vajas-tejfölös pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  • Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük.
  • Közben a sütőt 180 fokra melegítjük.
  • A megkelt vajas-tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Vajas-tejfölös pogácsa recept eredete

Ez a vajas-tejfölös pogácsa recept eredetileg a az estebed.hu gasztroblog oldalon jelent meg. A szerző engedélyével lett itt publikálva.

Még több vajas pogácsa

Még több tejfölös pogácsa

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés