A vajas-tejfölös pogácsa egy nagyon finom vendégváró. Már az illata is beljebb csalogatja a vendégeket. Viszont ennek a finom pogácsának megvan az ára. Az elkészítésére rá kell szánni az időt. Lássuk is a receptet!
Vajas-tejfölös pogácsa recept
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
- Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
- A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk. Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
- Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk. Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
- A kiszaggatott vajas-tejfölös pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt vajas-tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.
Vajas-tejfölös pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 25 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
A pogácsa elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
- Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt.
- Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk.
- Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
- A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk.
- Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk.
- Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
- A hajtogatást még kétszer megismételjük.
- Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éleskéssel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk.
- Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz.
- A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
- A kiszaggatott vajas-tejfölös pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük.
- Közben a sütőt 180 fokra melegítjük.
- A megkelt vajas-tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Vajas-tejfölös pogácsa recept eredete
Ez a vajas-tejfölös pogácsa recept eredetileg a az estebed.hu gasztroblog oldalon jelent meg. A szerző engedélyével lett itt publikálva.