Ezt a remek vendégváró medvehagymás-krumplis pogácsát a medvehagyma és a krumpli párosítása teszi különlegessé és pikánssá. A pogácsa puhaságát egyrészt a krumpli, másrészt a hajtogatás és a többszöri kelesztés adja.
Medvehagymás-krumplis pogácsa recept
- A krumplit előre megfőzzük, összetörjük és kihűtjük.
- A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük és apróra vágjuk, majd az összetört krumplival elkeverjük.
- A cukros, langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, beleütjük az egyik tojást és hozzáadjuk a zsírt és a felfutott élesztő is.
- Összegyúrjuk a pogácsatésztát és letakarva kb. 35 percig megkelesztjük.
- Amikor szépen megkelt a tészta, lisztezett felületen nagyra kinyújtjuk és meghajtogatjuk (minden oldalt egyenként középre, hajtunk).
- Újabb kelesztés jön 20 percig. A hajtogatást és kelesztést még egyszer megismételjük.
- A következő nyújtásnál már ne legyen vékony a tészta (kb. két ujjnyi). Éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük a medvehagymás-krumplis pogácsákat.
Medvehagymás-krumplis pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 30 dkg krumpli
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás + 1 a kenéshez
- 10 dkg dkg
- 0,5 dl dl
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 evőkanál só
- 1 csokor medvehagyma
A pogácsa elkészítése
- A krumplit előre megfőzzük, összetörjük és kihűtjük.
- A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük és apróra vágjuk, majd az összetört krumplival elkeverjük.
- A cukros, langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, beleütjük az egyik tojást és hozzáadjuk a zsírt és a felfutott élesztő is.
- Összegyúrjuk a pogácsatésztát és letakarva kb. 35 percig megkelesztjük.
- Amikor szépen megkelt a tészta, lisztezett felületen nagyra kinyújtjuk és meghajtogatjuk (minden oldalt egyenként középre, hajtunk).
- Újabb kelesztés jön 20 percig. A hajtogatást és kelesztést még egyszer megismételjük.
- A következő nyújtásnál már ne legyen vékony a tészta (kb. két ujjnyi). Éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük a medvehagymás-krumplis pogácsákat.
Jó étvágyat kívánok!
Még több medvehagymás pogácsa
- Medvehagymás pogácsa »
- Medvehagymás-túrós pogácsa »
- Sajtos-medvehagymás pogácsa »
- Medvehagymás pogácsa zsírral »
Még több krumplis pogácsa
- Hajtogatott krumplis pogácsa »
- Parasztos krumplis pogácsa »
- Krumplis-sajtos pogácsa »
- Krumplis-túrós pogácsa »
- Hagymás-krumplis pogácsa »