A hajtogatástól is és a krumplitól is igazán könnyű pogácsákat kapunk. Sajnos a hajtogatott krumplis pogácsa nem egy gyorsan elkészíthető pogácsa. De megéri a hosszú fáradozást. Érdemes rászánni az időt. Vendégvárásra kitűnően alkalmas ez a hajtogatott krumplis pogácsa. Frissen a legjobb fogyasztani!
Hajtogatott krumplis pogácsa recept
- A krumplit kockára vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk és letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1,5 óra).
- Lisztezett felületen kinyújtjuk és megkenjük a felvert tojással, amiben elkevertük a tejet. Ezt követően meghajtogatjuk a tésztánkat: minden irányból középre hajtunk egyrészt. Letakarjuk és 20 percig kelesztjük. A hajtogatást, kenést, kelesztést még 3-szor megismételjük.
- Az utolsó nyújtást követően éles késsel berácsozzuk a tésztát és pogácsákat szaggatunk belőle.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, sütőpapírral kibéleljük a tepsit, a hajtogatott krumplis pogácsákat belerakosgatjuk és lekenjük a felvert tojással, amiben elkevertük a paprikát.
- Pirosodásig készre sütjük a hajtogatott krumplis pogácsákat.
Hajtogatott krumplis pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 30 dkg krumpli
- 50 dkg liszt
- 12 dkg zsír
- 2 db tojás a tésztába
- 2 dkg élesztő
- pici cukor
- 1,5 evőkanál só
- 1 db tojás a hajtogatás előtti kenéshez
- 3 evőkanál tej a hajtogatás előtti kenéshez
- 1 db tojás a szaggatás utáni kenéshez
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika a szaggatás utáni kenéshez
A pogácsa elkészítése
- A krumplit kockára vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük.
- A pogácsa tésztahozzávalóit összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk és letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1,5 óra).
- Lisztezettfelületen kinyújtjuk és megkenjük a felvert tojással, amiben elkevertük a tejet.
- Ezt követően meghajtogatjuk a tésztánkat: minden irányból középrehajtunk egyrészt.
- Letakarjuk és 20 percig kelesztjük.
- A hajtogatást, kenést, kelesztést még 3-szor megismételjük.
- Az utolsónyújtást követően éles késsel berácsozzuk a tésztát és pogácsákat szaggatunk belőle.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, sütőpapírral kibéleljük a tepsit, a hajtogatott krumplis pogácsákat belerakosgatjuk és lekenjük a felvert tojással, amiben elkevertük a paprikát.
- Pirosodásig készre sütjük a hajtogatott krumplis pogácsákat.
Jó étvágyat kívánok!
Még több krumplis pogácsa
- Parasztos krumplis pogácsa »
- Krumplis sajtos pogácsa »
- Krumplis túrós pogácsa »
- Hagymás krumplis pogácsa »
- Medvehagymás krumplis pogácsa »