Pogácsa eredete

Pogácsa eredete

A pogácsa eredete és története. Mindent megtudhatsz a pogácsáról, ami a történelemben megmaradt nekünk.

hirdetés

Pogácsa eredete

A pogácsa egy kis kerek sós sütemény. A Kárpát-medencei (Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Lengyelország, és Ukrajna), a balkáni és a török konyha jellegzetes étele.

A pogácsa magyar neve a latin „focacea”-ból ered (olasz nyelvi közvetítéssel), amit magyarul sült tésztának fordíthatunk. Az Olaszországban a mainapig létezik egy lapos kenyérféle, amit „focaccia”-nak hívnak (ejtsd: fokáccsa).

A pogácsa Magyarországon

Simai Kristóf piarista szerzetes kéziratos szakácskönyvében sokféle pogácsa szerepel (mézes pogácsa, vajas pogácsa, fűszeres pogácsa). Amit Selmecbányán jegyzetelt 1795 és 1799 között.

Régi pogácsák

Régen a paraszt embereknek a pogácsa mindennapi ételnek számított. Ezt könnyen tudták vinni a földekre, amikor dolgozni mentek. A népmesék is kiemelték a pogácsák fontosságát, mivel a főhősnek mindig volt a tarisznyájában hamuban sült pogácsa (hasonló lehet a parasztos krumplis pogácsa), amit az édesanya sütött. (Innen eredhet, hogy a diákok pogácsát kapnak a tarisznyájukban mikor elballagnak.)

A mai pogácsák

Ma már több változata is van a pogácsának, amit el lehet készíteni. A legelterjedtebb pogácsák a sajtos, krumplis, tepertős (töpörtyűs), tejfölös, túrós (juhtúrós), káposztás.

Pogácsa eredete
Pogácsa eredete
hirdetés

A képen a Kelt tepertős pogácsa szerepel.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés