A lenmagos pogácsa remek választás lehet reggelire vagy uzsonnára egyaránt. De akár főétel mellé is kiváló választás. Bármilyen alkalomra tökéletes a lenmagos pogácsa. Próbáld ki ezt az egészséges és ízletes finomságot!
hirdetés
Lenmagos pogácsa recept
- A meglangyosított, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, a lenmagot, beleütjük a tojássárgát. A habos élesztős tejjel, a zsírral és a tejföllel könnyű tésztát gyúrunk. (Ha nagyon ragacsos szórjunk még rá lisztet, ha viszont kemény lett a tésztánk, adjunk hozzá tejfölt.)
- Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Ezután egy lisztezett felületen kinyújtjuk és meghajtogatjuk: kétoldalról középre hajtjuk a tésztát, ugyanígy lentről és fentről is. Ismét letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Ezt a hajtogatást és a kelesztést még egyszer megismételjük.
- Végül kb. 2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lenmagos pogácsákat, tojásfehérjével lekenjük.
- Addig kelesztjük a tepsiben, míg a sütő fel nem melegszik 180 fokra. Majd pirosra sütjük.
hirdetés
Lenmagos pogácsa
Íme itt a részletes recept a lenmagos pogácsa elkészítéséhez!
FELSZERELÉS
- kis lábas
- tál
- nyújtófelület
- nyújtófa
- kés a rácsozáshoz
- kis pohár a szaggatáshoz
- tepsi
A pogácsa hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 18 dkg zsír
- 2 tojássárga tojássárga + tojásfehérje a kenéshez
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál só
- 3 evőkanál lenmag
A pogácsa elkészítése
- A meglangyosított, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, a lenmagot, beleütjük a tojássárgát. A habos élesztős tejjel, a zsírral és a tejföllel könnyű tésztát gyúrunk. (Ha nagyon ragacsos szórjunk még rá lisztet, ha viszont kemény lett a tésztánk, adjunk hozzá tejfölt.)
- Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Ezután egy lisztezett felületen kinyújtjuk és meghajtogatjuk: kétoldalról középre hajtjuk a tésztát, ugyanígy lentről és fentről is. Ismét letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Ezt a hajtogatást és a kelesztést még egyszer megismételjük.
- Végül kb. 2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lenmagos pogácsákat, tojásfehérjével lekenjük.
- Addig kelesztjük a tepsiben, míg a sütő fel nem melegszik 180 fokra. Majd pirosra sütjük.
Így el is készült a lenmagos pogácsánk! Várd meg, hogy egy kicsit kihűljön, majd élvezd a pogácsa minden finom falatját!
Íme néhány pogácsa recept, ha még szeretnél hasonló finomságú pogácsákat készíteni! » Pogácsa receptek ITT!
Jó étvágyat kívánok!