Lenmagos pogácsa

Lenmagos pogácsa tepsiben

A lenmagos pogácsa remek választás lehet reggelire vagy uzsonnára egyaránt. De akár főétel mellé is kiváló választás. Bármilyen alkalomra tökéletes a lenmagos pogácsa. Próbáld ki ezt az egészséges és ízletes finomságot!

hirdetés

Lenmagos pogácsa recept

  1. A meglangyosított, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, a lenmagot, beleütjük a tojássárgát. A habos élesztős tejjel, a zsírral és a tejföllel könnyű tésztát gyúrunk. (Ha nagyon ragacsos szórjunk még rá lisztet, ha viszont kemény lett a tésztánk, adjunk hozzá tejfölt.)
  3. Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  4. Ezután egy lisztezett felületen kinyújtjuk és meghajtogatjuk: kétoldalról középre hajtjuk a tésztát, ugyanígy lentről és fentről is. Ismét letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Ezt a hajtogatást és a kelesztést még egyszer megismételjük.
  5. Végül kb. 2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lenmagos pogácsákat, tojásfehérjével lekenjük.
  6. Addig kelesztjük a tepsiben, míg a sütő fel nem melegszik 180 fokra. Majd pirosra sütjük.
Lenmagos pogácsa tepsiben
Lenmagos pogácsa tepsiben
hirdetés
Lenmagos pogácsa tepsiben

Lenmagos pogácsa

Íme itt a részletes recept a lenmagos pogácsa elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 15 perc
Pihenőidő 1 hour 20 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 hours 5 perc
FOGÁS Ebéd, Reggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Kísérletező
ADAG 1 tepsi

FELSZERELÉS

  • kis lábas
  • tál
  • nyújtófelület
  • nyújtófa
  • kés a rácsozáshoz
  • kis pohár a szaggatáshoz
  • tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 50 dkg liszt
  • 18 dkg zsír
  • 2 tojássárga tojássárga + tojásfehérje a kenéshez
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál
  • 3 evőkanál lenmag

A pogácsa elkészítése
 

  • A meglangyosított, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztben elkeverjük a sót, a lenmagot, beleütjük a tojássárgát. A habos élesztős tejjel, a zsírral és a tejföllel könnyű tésztát gyúrunk. 
    (Ha nagyon ragacsos szórjunk még rá lisztet, ha viszont kemény lett a tésztánk, adjunk hozzá tejfölt.)
  • Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  • Ezután egy lisztezett felületen kinyújtjuk és meghajtogatjuk: kétoldalról középre hajtjuk a tésztát, ugyanígy lentről és fentről is. Ismét letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Ezt a hajtogatást és a kelesztést még egyszer megismételjük.
  • Végül kb. 2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lenmagos pogácsákat, tojásfehérjével lekenjük.
  • Addig kelesztjük a tepsiben, míg a sütő fel nem melegszik 180 fokra. Majd pirosra sütjük.

Így el is készült a lenmagos pogácsánk! Várd meg, hogy egy kicsit kihűljön, majd élvezd a pogácsa minden finom falatját!

Íme néhány pogácsa recept, ha még szeretnél hasonló finomságú pogácsákat készíteni! » Pogácsa receptek ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés