A kelt tepertős pogácsa titka a kelesztésben és a hajtogatásban rejlik. Ha igazán finom pogácsára vágysz, muszáj az időt rászánni. Ne spórolj a kelesztéssel!
hirdetés
Kelt tepertős pogácsa recept
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Majd pár percig hagyjuk felfutni.
- Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
- Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
- Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
- Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
- Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a kelt tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük a kelt tepertős pogácsát.
hirdetés
Kelt tepertős pogácsa
Kelt tepertős pogácsa receptKelesztés:Összegyúrás, dagasztás után 20 perc, a 3 hajtogatás után 3x30 perc, plusz a szaggatás után is kelnek a pogácsák kb. 10 percet, míg a sütő bemelegszik.
A pogácsa hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 db tojás + 1 tojás a kenéshez
- 1-1,5 dl víz
- 5 dkg zsír
- fél dl fehérbor
- 30 dkg tepertőkrém (puha tepertő ledarálva)
A pogácsa elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Majd pár percig hagyjuk felfutni.
- Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
- Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
- Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
- Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
- Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a kelt tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük a kelt tepertős pogácsát.
Jó étvágyat kívánok!
Még több tepertős pogácsa
- Hagyományos tepertős pogácsa »
- Hajtogatott tepertős pogácsa »
- Tejfölös tepertős pogácsa »
- Krumplis tepertős pogácsa »
- Borsos tepertős pogácsa »