Kelt tepertős pogácsa

Kelt tepertős pogácsa

A kelt tepertős pogácsa titka a kelesztésben és a hajtogatásban rejlik. Ha igazán finom pogácsára vágysz, muszáj az időt rászánni. Ne spórolj a kelesztéssel!

hirdetés

Kelt tepertős pogácsa recept

  1. A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Majd pár percig hagyjuk felfutni.
  3. Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
  4. A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  5. Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
  6. Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
  7. Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
  8. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  9. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
  10. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
  11. Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
  12. Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a kelt tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  13. Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
  14. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a kelt tepertős pogácsát.
Kelt tepertős pogácsa
Kelt tepertős pogácsa recept
hirdetés
Kelt tepertős pogácsa

Kelt tepertős pogácsa

Kelt tepertős pogácsa recept
Kelesztés:
Összegyúrás, dagasztás után 20 perc, a 3 hajtogatás után 3x30 perc, plusz a szaggatás után is kelnek a pogácsák kb. 10 percet, míg a sütő bemelegszik.
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 20 perc
Kelesztésidő 2 hours
ELKÉSZÍTÉS 2 hours 50 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 2 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 60 dkg liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál
  • 1 db tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 1-1,5 dl víz
  • 5 dkg zsír
  • fél dl fehérbor
  • 30 dkg tepertőkrém (puha tepertő ledarálva)

A pogácsa elkészítése
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
  • Majd pár percig hagyjuk felfutni.
  • Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
  • A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  • Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
  • Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
  • Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
  • Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  • Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
  • Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
  • Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
  • Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a kelt tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  • Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
  • Kb. 20 perc alatt készre sütjük a kelt tepertős pogácsát.

Jó étvágyat kívánok!

Még több tepertős pogácsa

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés