Tejfölös-tepertős pogácsa

Tejfölös tepertős pogácsa

A tejföl hozzáadásával puhítani tudjuk a tepertős pogácsát. Ettől lesz olyan különleges ez a tejfölös-tepertős pogácsa. És ha még mindig keménynek érezzük a tepertős pogácsa tésztáját, akkor nyugodtan tehetünk bele még 1 kanálnyi tejfölt.

hirdetés

Tejfölös-tepertős pogácsa recept

  1. A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Majd pár percig hagyjuk felfutni.
  3. Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót a tejföllel együtt kimérjük egy tálba.
  4. A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  5. Ha keménynek érezzük a tepertős pogácsa tésztáját, akkor nyugodtan tehetünk bele még 1 kanálnyi tejfölt. Hogy még puhább legyen.
  6. Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
  7. Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
  8. Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
  9. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  10. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
  11. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a tejfölös-tepertős pogácsánk.
  12. Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
  13. Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a tejfölös-tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  14. Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
  15. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a tejfölös-tepertős pogácsákat.
Tejfölös tepertős pogácsa
Tejfölös-tepertős pogácsa recept
hirdetés
Tejfölös tepertős pogácsa

Tejfölös-tepertős pogácsa

Tejfölös-tepertős pogácsa recept
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 20 perc
PIHENŐIDŐ 2 hours 20 perc
ELKÉSZÍTÉS 3 hours 10 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 2 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 60 dkg liszt
  • 2 evőkanál tejföl plusz 1 evőkanál, ha kemény a tészta
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál
  • 1 db tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 1-1,5 dl víz
  • 5 dkg zsír
  • fél dl fehérbor
  • 30 dkg tepertőkrém (puha tepertő ledarálva)

A pogácsa elkészítése
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
  • Majd pár percig hagyjuk felfutni.
  • Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót a tejföllel együtt kimérjük egy tálba.
  • A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  • Ha keménynek érezzük a tepertős pogácsa tésztáját, akkor nyugodtan tehetünk bele még 1 kanálnyi tejfölt. Hogy még puhább legyen.
  • Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
  • Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
  • Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
  • Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  • Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
  • Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a tejfölös-tepertős pogácsánk.
  • Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
  • Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a tejfölös-tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  • Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
  • Kb. 20 perc alatt készre sütjük a tejfölös-tepertős pogácsákat.

Jó étvágyat kívánok!

Még több tepertős pogácsa

Még több tejfölös pogácsa

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés