A juhtúrós pogácsa egyik különlegessége, hogy elkésztően puha. A másik, hogy hamar elfogy. Soha se lehet eleget készíteni belőle. Ahogy készen van a juhtúrós pogácsa, már lehetne csinálni a következő adag juhtúrós pogácsát.
hirdetés
Juhtúrós pogácsa recept
- Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben. Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat.
- Hozzáöntjük a habosra fölfutott élesztőt, összekeverjük és most jöhet a túró, valamint a joghurt.
- Az egészet alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk.
- Ha túl lágy, adjunk még hozzá egy kevés lisztet. Ha viszont keménynek találjuk, lazíthatjuk a tésztát joghurttal. Ha alaposan kidolgoztuk, letakarva megkelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően lehet 45 – 60 perc.
- Amikor látszik, hogy szépen megkelt a tésztánk, egy lisztezett felületre kiborítjuk, még egyszer átgyúrjuk és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét egy éles kés hegyével berácsozzuk és kiszaggatjuk.
- Ezután sütőpapírral kibélelt tepsiben 15 percig pihentetjük a juhtúrós pogácsákat, majd egy tojással lekenjük. 180 fokon pirosra sütjük.
hirdetés
Juhtúrós pogácsa
Juhtúrós pogácsa recept
A pogácsa hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 2-3 teáskanál só
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 25 dkg juhtúró
- 30 dkg puha vaj
- 0,5 dl joghurt
- 1 db tojás a kenéshez
A pogácsa elkészítése
- Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
- Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat.
- Hozzáöntjük a habosra fölfutott élesztőt, összekeverjük és most jöhet a túró, valamint a joghurt.
- Az egészet alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk.
- Ha túl lágy, adjunk még hozzá egy kevés lisztet. Ha viszont keménynek találjuk, lazíthatjuk a tésztát joghurttal.
- Ha alaposan kidolgoztuk, letakarva megkelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően lehet 45 – 60 perc.
- Amikor látszik, hogy szépen megkelt a tésztánk, egy lisztezett felületre kiborítjuk, még egyszer átgyúrjuk és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
- A tetejét egy éles kés hegyével berácsozzuk és kiszaggatjuk.
- Ezután sütőpapírral kibélelt tepsiben 15 percig pihentetjük a juhtúrós pogácsákat, majd egy tojással lekenjük. 180 fokon pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!