A régi ízek szerelmeseinek tudom ajánlom ezt a hajtogatott tepertős pogácsa receptet. Egy kicsit időigényes, de az elismerő szavak bőven kárpótolnak a fáradozásainkért. Vendégvárónak és sörkorcsolyának is kiváló választás tud lenni ez a hajtogatott tepertős pogácsa.
Hajtogatott tepertős pogácsa recept
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Majd pár percig hagyjuk felfutni.
- Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
- Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
- Majd jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
- Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
- Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a hajtogatott tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük a hajtogatott tepertős pogácsákat.
Hajtogatott tepertős pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 40 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 6 dkg zsír
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál tejföl
- 20 dkg darált tepertő
- 2 evőkanál fehér bor
- 1 db tojás + 1 tojás a kenéshez
- bors
A pogácsa elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Majd pár percig hagyjuk felfutni.
- Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
- Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
Majd jön a hajtogatás:
- Középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
- Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
- Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a hajtogatott tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük a hajtogatott tepertős pogácsákat.
Hajtogatott tepertős pogácsa recept eredete
Ez a hajtogatott tepertős pogácsa recept eredetileg a az estebed.hu gasztroblog oldalon jelent meg. A szerző engedélyével lett itt publikálva.
Még több tepertős pogácsa
- Hagyományos tepertős pogácsa »
- Tejfölös tepertős pogácsa »
- Kelt tepertős pogácsa »
- Krumplis tepertős pogácsa »
- Borsos tepertős pogácsa »
Jó étvágyat kívánok!