Hajtogatott tepertős pogácsa

Hajtogatott tepertős pogácsa

A régi ízek szerelmeseinek tudom ajánlom ezt a hajtogatott tepertős pogácsa receptet. Egy kicsit időigényes, de az elismerő szavak bőven kárpótolnak a fáradozásainkért. Vendégvárónak és sörkorcsolyának is kiváló választás tud lenni ez a hajtogatott tepertős pogácsa.

hirdetés

Hajtogatott tepertős pogácsa recept

  1. A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Majd pár percig hagyjuk felfutni.
  3. Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
  4. A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  5. Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
  6. Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.
  7. Majd jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
  8. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  9. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
  10. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
  11. Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
  12. Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a hajtogatott tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  13. Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
  14. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a hajtogatott tepertős pogácsákat.
Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa recept
hirdetés
Hajtogatott tepertős pogácsa

Hajtogatott tepertős pogácsa

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 20 perc
PIHENŐIDŐ 2 hours 20 perc
ELKÉSZÍTÉS 3 hours 10 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 6 dkg zsír
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg darált tepertő
  • 2 evőkanál fehér bor
  • 1 db tojás + 1 tojás a kenéshez
  • bors

A pogácsa elkészítése
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
  • Majd pár percig hagyjuk felfutni.
  • Közben a tepertő és a bors kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba.
  • A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  • Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
  • Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt és ízlés szerint borsozzuk.

Majd jön a hajtogatás: 

  • Középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
  • Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  • Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
  • Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
  • Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
  • Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a hajtogatott tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  • Egy felvert tojással megkenjük és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. Ez kb. 10 perc.
  • Kb. 20 perc alatt készre sütjük a hajtogatott tepertős pogácsákat.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept eredete

Ez a hajtogatott tepertős pogácsa recept eredetileg a az estebed.hu gasztroblog oldalon jelent meg. A szerző engedélyével lett itt publikálva.

Még több tepertős pogácsa

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés