Kefires pogácsa

Füstöltsajtos, kefires pogácsa

A konyhában töltött idő mindig hasznosan telik és eredményekben gazdag. Hogy most is hasznosan teljen készítsük el a kefires pogácsa receptet. A következő lépésekkel a kefires pogácsa elképesztő könnyűvé és finommá fog válni.

hirdetés

Kefires pogácsa recept

  1. A langyon, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk.
  2. A lisztben elkeverjük a sót és beleütjük a tojássárgát. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, majd az élesztős tejet és végül a kefirt. Az egészet összegyúrjuk. – Könnyű tésztát kapunk, de ha nagyon ragacsos lenne, akkor lisztezzük meg egy kicsit.
  3. Majd letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen a lehető legnagyobbra kinyújtjuk és a sajt felével (én a füstölt sajttal) megszórjuk. A sajtot egy kissé belenyomkodjuk a tésztába.
  5. Ezután egyesével mind a négy irányból középre hajtjuk a tésztát, letakarjuk és újra megkelesztjük.
  6. Következőleg kb. 2-3 centi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kefires pogácsákat, a felvert tojásfehérjével megkenjük és sajttal megszórjuk.
  7. Amíg a sütő 180 fokra fölmelegszik, újra kelhetnek a pogácsáink. Ezután pirosra sütjük őket.
Füstöltsajtos, kefires pogácsa
Füstöltsajtos, kefires pogácsa
hirdetés
Füstöltsajtos, kefires pogácsa

Kefires pogácsa

Íme itt a részletes recept a reszelt sajttal megszórt kefires pogácsa elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 20 perc
Kelesztés 1 hour 10 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 hours
FOGÁS Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1.5 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 80 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 nagy pohár kefir
  • 15 dkg reszelt sajt a fele lehet füstölt

A pogácsa elkészítése
 

  • A langyon, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk.
  • A lisztben elkeverjük a sót és beleütjük a tojássárgát. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, majd az élesztős tejet és végül a kefirt. Az egészet összegyúrjuk. – Könnyű tésztát kapunk, de ha nagyon ragacsos lenne, akkor lisztezzük meg egy kicsit.
  • Majd letakarva megkelesztjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen a lehető legnagyobbra kinyújtjuk és a sajt felével (én a füstölt sajttal) megszórjuk. A sajtot egy kissé belenyomkodjuk a tésztába.
  • Ezután egyesével mind a négy irányból középre hajtjuk a tésztát, letakarjuk és újra megkelesztjük.
  • Következőleg kb. 2-3 centi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kefires pogácsákat, a felvert tojásfehérjével megkenjük és sajttal megszórjuk.
  • Amíg a sütő 180 fokra fölmelegszik, újra kelhetnek a pogácsáink. Ezután pirosra sütjük őket.

A kefires pogácsa hajtogatásának lépései

A pogácsa hajtogatásnál nagyon fontos, hogy szánj rá elegendő időt. Nem szabad összecsapni!

  1. Miután összegyúrtuk és megkelt a kefires pogácsatésztánk, kinyújtjuk.
  2. Majd a felső 1/3 részét középre hajtjuk. Utána az alsó 1/3 részét is a tésztának.
  3. Ezután balról hajtjuk középre.
  4. És jobbról is középre hajtjuk a tésztát.
  5. Majd megfordítjuk és 20 percig kelesztjük.
  6. A pogácsa hajtogatást még kétszer megismételjük, hogy minél omlósabb és puhább legyen a hajtogatott pogácsánk.

A kefires pogácsa kiszaggatásának folyamata

A pogácsa szaggatásra is érdemes a megfelelő odafigyelés.

  1. A szaggatás előtt érdemes a pogácsatésztát gondosan kinyújtani, és játszani a tészta vastagságával.
  2. Általában az alapvető vastagság ujjnyi, 2-3 centiméter, azonban ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 centi magasra is nyújthatjuk a tésztát.
  3. Fontos megjegyezni, hogy a magasabb tészta kevesebb pogácsát eredményez, de ennek ellenére könnyedén elfér egy kisebb tepsi méretben is.

Ezekkel a lépésekkel igazán omlós és puha kefires pogácsákat fogunk kapni. Sok sikert kívánok hozzá!

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés