A konyhában töltött idő mindig hasznosan telik és eredményekben gazdag. Hogy most is hasznosan teljen készítsük el a kefires pogácsa receptet. A következő lépésekkel a kefires pogácsa elképesztő könnyűvé és finommá fog válni.
Kefires pogácsa recept
- A langyon, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk.
- A lisztben elkeverjük a sót és beleütjük a tojássárgát. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, majd az élesztős tejet és végül a kefirt. Az egészet összegyúrjuk. – Könnyű tésztát kapunk, de ha nagyon ragacsos lenne, akkor lisztezzük meg egy kicsit.
- Majd letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen a lehető legnagyobbra kinyújtjuk és a sajt felével (én a füstölt sajttal) megszórjuk. A sajtot egy kissé belenyomkodjuk a tésztába.
- Ezután egyesével mind a négy irányból középre hajtjuk a tésztát, letakarjuk és újra megkelesztjük.
- Következőleg kb. 2-3 centi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kefires pogácsákat, a felvert tojásfehérjével megkenjük és sajttal megszórjuk.
- Amíg a sütő 180 fokra fölmelegszik, újra kelhetnek a pogácsáink. Ezután pirosra sütjük őket.


Kefires pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 80 dkg liszt
- 1,5 evőkanál só
- 12,5 dkg vaj
- 1 evőkanál zsír
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 1 nagy pohár kefir
- 15 dkg reszelt sajt a fele lehet füstölt
A pogácsa elkészítése
- A langyon, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk.
- A lisztben elkeverjük a sót és beleütjük a tojássárgát. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, majd az élesztős tejet és végül a kefirt. Az egészet összegyúrjuk. – Könnyű tésztát kapunk, de ha nagyon ragacsos lenne, akkor lisztezzük meg egy kicsit.
- Majd letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen a lehető legnagyobbra kinyújtjuk és a sajt felével (én a füstölt sajttal) megszórjuk. A sajtot egy kissé belenyomkodjuk a tésztába.
- Ezután egyesével mind a négy irányból középre hajtjuk a tésztát, letakarjuk és újra megkelesztjük.
- Következőleg kb. 2-3 centi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kefires pogácsákat, a felvert tojásfehérjével megkenjük és sajttal megszórjuk.
- Amíg a sütő 180 fokra fölmelegszik, újra kelhetnek a pogácsáink. Ezután pirosra sütjük őket.
A kefires pogácsa hajtogatásának lépései
A pogácsa hajtogatásnál nagyon fontos, hogy szánj rá elegendő időt. Nem szabad összecsapni!
- Miután összegyúrtuk és megkelt a kefires pogácsatésztánk, kinyújtjuk.
- Majd a felső 1/3 részét középre hajtjuk. Utána az alsó 1/3 részét is a tésztának.
- Ezután balról hajtjuk középre.
- És jobbról is középre hajtjuk a tésztát.
- Majd megfordítjuk és 20 percig kelesztjük.
- A pogácsa hajtogatást még kétszer megismételjük, hogy minél omlósabb és puhább legyen a hajtogatott pogácsánk.
A kefires pogácsa kiszaggatásának folyamata
A pogácsa szaggatásra is érdemes a megfelelő odafigyelés.
- A szaggatás előtt érdemes a pogácsatésztát gondosan kinyújtani, és játszani a tészta vastagságával.
- Általában az alapvető vastagság ujjnyi, 2-3 centiméter, azonban ha magasabb pogácsákat szeretnénk, akár 4 centi magasra is nyújthatjuk a tésztát.
- Fontos megjegyezni, hogy a magasabb tészta kevesebb pogácsát eredményez, de ennek ellenére könnyedén elfér egy kisebb tepsi méretben is.
Ezekkel a lépésekkel igazán omlós és puha kefires pogácsákat fogunk kapni. Sok sikert kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok!