Most ez a hagymás-krumplis pogácsa nálunk a sláger. Egy leves mellé – akár tojásleves mellé is – második fogásnak is beválik. Ahogy látod ez egy nagyon kiadós pogácsa recept. Természetesen ezt az adagot meg lehet felezni.
Hagymás-krumplis pogácsa recept
- A krumplit megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
- Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a zsíron megdinszteljük.
- Az élesztőt a langyos cukros tejben 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A krumplit áttörjük, belekeverjük a hagymát, hozzámérjük a lisztet, a sót és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összegyúrjuk és kb. 10 perces dagasztással szép sima tésztát készítünk. Ha menetközben túl keménynek találjuk a pogácsatésztát, egy kevés tejjel tudjuk lazítani.
- Ezután letakarjuk és kb. 1-1,5 óráig kelesztjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, nem túl vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a hagymás-krumplis pogácsákat belehelyezzük, ne túl szorosan, mert sülés közben még megnőnek.
- A forró sütőben szép pirosra sütjük a hagymás-krumplis pogácsákat.
Hagymás-krumplis pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 50 dkg krumpli
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 7 dkg zsír
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 evőkanál só
A pogácsa elkészítése
- A krumplit megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk egy kicsitkihűlni.
- Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a zsíron megdinszteljük.
- Az élesztőt a langyos cukros tejben 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A krumplit áttörjük, belekeverjük a hagymát, hozzámérjük alisztet, a sót és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
- Az egészet alaposan összegyúrjuk és kb. 10 perces dagasztással szép sima tésztát készítünk.
- Ha menetközben túl keménynek találjuk a tésztát, egy kevés tejjel tudjuk lazítani.
- Ezután letakarjuk és kb. 1-1,5 óráig kelesztjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, nem túl vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a hagymás-krumplis pogácsákat belehelyezzük, ne túl szorosan, mert sülés közben még megnőnek.
- A forró sütőben szép pirosra sütjük hagymás-krumplis pogácsákat.
Hagymás-krumplis pogácsa recept eredete
Ez a hagymás-krumplis pogácsa recept eredetileg a az estebed.hu gasztroblog oldalon jelent meg. A szerző engedélyével lett itt publikálva.
Még több krumplis pogácsa
- Parasztos krumplis pogácsa »
- Hajtogatott krumplis pogácsa »
- Krumplis-sajtos pogácsa »
- Krumplis-túrós pogácsa »
- Medvehagymás-krumplis pogácsa »
Jó étvágyat kívánok!