Puhaság és foszlóság jellemzi az igazi régimódi vajas-sajtos pogácsát. Ez a vajas-sajtos pogácsa remekül passzol főzelékek és levesek mellé – akár tojásleves mellé is. Vendégváráshoz és baráti összejövetelekhez is jó választás.
Vajas-sajtos pogácsa recept
- A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat. Beleütjük a tojássárgát, majd jöhet a felfutott élesztő. Végül annyi joghurt, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
- Gyúrás közben a tészta állagától függően adhatunk hozzá lisztet, vagy ha keménynek ítéljük, egy kevés joghurtot. Amikor szépen összeállt a tésztánk, letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát egy lisztezett felületen a lehető legnagyobb méretűre kinyújtjuk. Megszórjuk a füstölt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit. Letakarva ismét megkelesztjük.
- A 2. kelesztés után ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A vajas-sajtos pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik 180 fokra.
- A vajas-sajtos pogácsákat megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal és pirosra sütjük.
Vajas-sajtos pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 45 dkg liszt
- 0,75 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 1 db tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
- 1,5 dl joghurt
- 12 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt (nálam a fele füstöltsajt)
A pogácsa elkészítése
- A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat.
- Beleütjük a tojássárgát, majd jöhet a felfutott élesztő. És végül annyi joghurt, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
- Gyúrás közben a tészta állagától függően adhatunk hozzá lisztet, vagy ha keménynek ítéljük, egy kevés joghurtot.
- Amikor szépen összeállt a tésztánk, letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát egy lisztezett felületen a lehető legnagyobb méretűre kinyújtjuk.
- Megszórjuk a füstölt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit.
- Letakarva ismét megkelesztjük.
- A 2. kelesztés után ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- A vajas-sajtos pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. És addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik 180 fokra.
- A vajas-sajtos pogácsákat megkenjük a felverttojással, megszórjuk a maradék sajttal és pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Még több sajtos pogácsa
- Egyszerű sajtos pogácsa »
- Puha sajtos pogácsa »
- Tejfölös-sajtos pogácsa »
- Hajtogatott sajtos pogácsa »
- Túrós-sajtos pogácsa »
- Krumplis-sajtos pogácsa »
Még több vajas pogácsa
- Hajtogatott vajas pogácsa »
- Puha vajas pogácsa »
- Vajas-tejfölös pogácsa »