Vajas-sajtos pogácsa

Vajas sajtos pogácsa

Puhaság és foszlóság jellemzi az igazi régimódi vajas-sajtos pogácsát. Ez a vajas-sajtos pogácsa remekül passzol főzelékek és levesek mellé – akár tojásleves mellé is. Vendégváráshoz és baráti összejövetelekhez is jó választás.

hirdetés

Vajas-sajtos pogácsa recept

  1. A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat. Beleütjük a tojássárgát, majd jöhet a felfutott élesztő. Végül annyi joghurt, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
  3. Gyúrás közben a tészta állagától függően adhatunk hozzá lisztet, vagy ha keménynek ítéljük, egy kevés joghurtot. Amikor szépen összeállt a tésztánk, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát egy lisztezett felületen a lehető legnagyobb méretűre kinyújtjuk. Megszórjuk a füstölt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit. Letakarva ismét megkelesztjük.
  5. A 2. kelesztés után ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A vajas-sajtos pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik 180 fokra.
  6. A vajas-sajtos pogácsákat megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal és pirosra sütjük.
Vajas sajtos pogácsa
Vajas-sajtos pogácsa recept
hirdetés
Vajas sajtos pogácsa

Vajas-sajtos pogácsa

Vajas-sajtos pogácsa recept
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 15 perc
PIHENŐIDŐ 1 hour 10 perc
ELKÉSZÍTÉS 1 hour 55 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 45 dkg liszt
  • 0,75 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott evőkanál
  • 1 db tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
  • 1,5 dl joghurt
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt (nálam a fele füstöltsajt)

A pogácsa elkészítése
 

  • A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  • Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat.
  • Beleütjük a tojássárgát, majd jöhet a felfutott élesztő. És végül annyi joghurt, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
  • Gyúrás közben a tészta állagától függően adhatunk hozzá lisztet, vagy ha keménynek ítéljük, egy kevés joghurtot.
  • Amikor szépen összeállt a tésztánk, letakarva megkelesztjük.
  • A megkelt tésztát egy lisztezett felületen a lehető legnagyobb méretűre kinyújtjuk.
  • Megszórjuk a füstölt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit.
  • Letakarva ismét megkelesztjük.
  • A 2. kelesztés után ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
  • A vajas-sajtos pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. És addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik 180 fokra.
  • A vajas-sajtos pogácsákat megkenjük a felverttojással, megszórjuk a maradék sajttal és pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Még több sajtos pogácsa

Még több vajas pogácsa

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés