Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy „Le lehet-e fagyasztani a pogácsákat?” vagy hogy „Hogyan kell lefagyasztani őket?”. Most minden pogácsa fagyasztással kapcsolatos kérdésre meg fogod kapni a választ. Nézzük a válaszokat!
Pogácsa fagyasztása
- Miután kisültek a pogácsák várjuk meg, hogy kihűljenek.
- Majd kis zacskókba tegyünk annyi pogácsát, amennyit leszeretnénk fagyasztani (pl.: a pogácsák felét).
- És tegyük a fagyasztóba a pogácsákat.
- Amikor kiszeretnénk venni pogácsákat, tegyünk a konyhapultra egy alátétet vagy rácsot, ahol ki tud engedni.
- Miután kiengedett fogyaszthatjuk is őket.
Pogácsa tészta fagyasztása
- A pogácsa tészta gyúrása után (a kelesztés előtt) felezzük meg a tésztát.
- Majd csomagoljuk be fóliába.
- Miután becsomagoltuk helyezzük a tésztát a fagyasztóba.
- Amikor kiszeretnénk venni a fagyasztóból, helyezzünk a konyhapultra egy alátétet, ahol kiengedhet.
- Majd miután kiengedett össze kell gyúrni és nyújtás után ki is lehet szaggatni a pogácsákat. (A kelesztést ki kell hagyni.)
- Majd mehetnek a sütőbe.
Fontos!
Nem garantált, hogy a lefagyasztott pogácsa tészta teljesen ugyanolyan állagú lesz, mint a fagyasztás nélküli pogácsának. Ez függhet a pogácsa fajtájától, hogy sajtos, tejfölös, tepertős vagy túrós. Mindegyik pogácsának más lehet a reakciója! Lehet hogy valamelyik vizes, de az is lehet, hogy normális lesz. Ennek a kockázatát neked kell vállalni!
Javaslat!
Mindenképpen azt javaslom, hogy pogácsa sütés előtt tervezzünk előre. Nézzük meg, hogy mennyi az az adag pogácsa, ami biztosan el fog fogyni aznap vagy a következő napokban (Mert több napig is el tud állni a pogácsa, ha jól van eltárolva). Így nem kell a fagyasztással foglalkozni és ezáltal 100%-ban a pogácsa készítésre koncentrálhatunk.
Jó pogácsa sütést kívánok!