Ennek a borsos-tepertős pogácsának a tepertő mellett a bors a főszereplője. Mivel elég nagy mennyiségű tésztával dolgozunk, bőven szórhatunk borsot a tepertőkrémre. Én 1 vőkanál borsot dolgoztam bele a tepertős pogácsába.
hirdetés
Borsos-tepertős pogácsa recept
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Majd pár percig hagyjuk felfutni.
- Közben a többi hozzávalót a (tepertő és a bors kivételével) kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
- Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt. Kellőképpen borsozzuk!
- Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról.
- Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
- Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük a borsos-tepertős pogácsát.

hirdetés

Borsos-tepertős pogácsa
Borsos-tepertős pogácsa recept
A pogácsa hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 2 db tojás az egyik a kenéshez
- 1-1,5 dl víz
- 5 dkg zsír
- fél dl fehérbor
- 30 dkg tepertőkrém (puha tepertő ledarálva)
A pogácsa elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljukaz élesztőt.
- Majd pár percig hagyjuk felfutni.
- Közben a többi hozzávalót a (tepertő és a bors kivételével) kimérjük egy tálba.
- A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
- Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
- Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt. Kellőképpen borsozzuk!
- Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és kétoldalról.
- Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
- Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
- Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát.
- Majd egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a borsos tepertős pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg asütő bemelegszik.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük a borsos-tepertős pogácsákat.
Még több tepertős pogácsa
- Hagyományos tepertős pogácsa »
- Hajtogatott tepertős pogácsa »
- Tejfölös-tepertős pogácsa »
- Kelt tepertős pogácsa »
- Krumplis-tepertős pogácsa »
Jó étvágyat kívánok!