Ha egy igazán foszlós, puha sajtos pogácsára vágysz, akkor nem szabad félvárról venni a hajtogatást! Ne félj tőle! Hamar belejössz, ha még nem próbáltad. Szóval kezdjük is el a hajtogatott sajtos pogácsa készítését!
Hajtogatott sajtos pogácsa recept
- A cukros, langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat és a beleütjük a tojássárgáját. Az egészre ráöntjük a fölfutott élesztőt és végül a joghurtot. Az egészet összegyúrjuk és simára kidolgozzuk.
- Majd letakarva 30 percig kelesztjük a pogácsa tésztát.
- Kelesztés után nagyra kinyújtjuk és sajttal megszórjuk.
- Jöhet a hajtogatás: A tésztát fentről középre hajuk, utána lentről is középre hajtjuk, majd ugyanígy jobbról is és balról is. Szép kis bucit kapunk, amit letakarva újra kelesztjük 30 percig. Ezt követően megismételjük a nyújtást, a szórást sajttal (maradjon belőle a pogácsák tetejére is), a hajtogatást és a kelesztést.
- A következő nyújtás után kiszaggatjuk a sajtos pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a maradék sajttal. Most már csak addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik.
- 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Hajtogatott sajtos pogácsa
FELSZERELÉS
- kis lábas
- tál
- nyújtófelület
- nyújtófa
- kis pohár szaggatáshoz
- tepsi
A pogácsa hozzávalói
- 90 dkg liszt
- 1,5 evőkanál só
- 25 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 nagy pohár joghurt
- 20 dkg reszelt sajt
A pogácsa elkészítése
- A cukros, langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat és a beleütjük a tojássárgáját. Az egészre ráöntjük a fölfutott élesztőt és végül a joghurtot. Az egészet összegyúrjuk és simára kidolgozzuk.
- Majd letakarva 30 percig kelesztjük a pogácsa tésztát.
- Kelesztés után nagyra kinyújtjuk és sajttal megszórjuk.
- Jöhet a hajtogatás: A tésztát fentről középre hajuk, utána lentről is középre hajtjuk, majd ugyanígy jobbról is és balról is. Szép kis bucit kapunk, amit letakarva újra kelesztjük 30 percig. Ezt követően megismételjük a nyújtást, a szórást sajttal (maradjon belőle a pogácsák tetejére is), a hajtogatást és a kelesztést.
- A következő nyújtás után kiszaggatjuk a sajtos pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a maradék sajttal. Most már csak addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik.
- 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Jó étvágyat kívánok!