Hajtogatott sajtos pogácsa

Foszlós, hajtogatott sajtos pogácsa

Ha egy igazán foszlós, puha sajtos pogácsára vágysz, akkor nem szabad félvárról venni a hajtogatást! Ne félj tőle! Hamar belejössz, ha még nem próbáltad. Szóval kezdjük is el a hajtogatott sajtos pogácsa készítését!

hirdetés

Hajtogatott sajtos pogácsa recept

  1. A cukros, langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat és a beleütjük a tojássárgáját. Az egészre ráöntjük a fölfutott élesztőt és végül a joghurtot. Az egészet összegyúrjuk és simára kidolgozzuk.
  3. Majd letakarva 30 percig kelesztjük a pogácsa tésztát.
  4. Kelesztés után nagyra kinyújtjuk és sajttal megszórjuk.
  5. Jöhet a hajtogatás: A tésztát fentről középre hajuk, utána lentről is középre hajtjuk, majd ugyanígy jobbról is és balról is. Szép kis bucit kapunk, amit letakarva újra kelesztjük 30 percig. Ezt követően megismételjük a nyújtást, a szórást sajttal (maradjon belőle a pogácsák tetejére is), a hajtogatást és a kelesztést.
  6. A következő nyújtás után kiszaggatjuk a sajtos pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a maradék sajttal. Most már csak addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Foszlós, hajtogatott sajtos pogácsa
Foszlós, hajtogatott sajtos pogácsa
hirdetés
Foszlós, hajtogatott sajtos pogácsa

Hajtogatott sajtos pogácsa

Íme itt a részletes recept a hajtogatott sajtos pogácsa elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 15 perc
Pihenőidő 1 hour 40 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 hours 25 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1.5 tepsi

FELSZERELÉS

  • kis lábas
  • tál
  • nyújtófelület
  • nyújtófa
  • kis pohár szaggatáshoz
  • tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 90 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 nagy pohár joghurt
  • 20 dkg reszelt sajt

A pogácsa elkészítése
 

  • A cukros, langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat és a beleütjük a tojássárgáját. Az egészre ráöntjük a fölfutott élesztőt és végül a joghurtot.
    Az egészet összegyúrjuk és simára kidolgozzuk.
  • Majd letakarva 30 percig kelesztjük a pogácsa tésztát.
  • Kelesztés után nagyra kinyújtjuk és sajttal megszórjuk.
  • Jöhet a hajtogatás: A tésztát fentről középre hajuk, utána lentről is középre hajtjuk, majd ugyanígy jobbról is és balról is.
    Szép kis bucit kapunk, amit letakarva újra kelesztjük 30 percig.
    Ezt követően megismételjük a nyújtást, a szórást sajttal (maradjon belőle a pogácsák tetejére is), a hajtogatást és a kelesztést.
  • A következő nyújtás után kiszaggatjuk a sajtos pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
    Megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a maradék sajttal. Most már csak addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik.
  • 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a pogácsákat.

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés