Fedezd fel az igazi parasztos ízeket! A jellegzetesen aranyló külsejű és frissen sült pogácsa garantáltan felébreszti az ízlelőbimbóidat. Egy harapás, és a parasztos ízek csábító világában találod magad. Merülj el a régi idők boldogságában, amit csak egy parasztos krumplis pogácsa nyújthat!
Parasztos krumplis pogácsa recept
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük és kihűtjük.
- A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót, összekeverjük a krumplival, a tejföllel és a zsírral.
- Az egészet összegyúrjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk, ezért, ha nagyon nem boldogulunk vele, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
- Ezt a tésztát nem kell pihentetni, rögtön kiborítjuk egy alaposan belisztezett nyújtófelületre. (Én ezt a lágy tésztát a kezemmel lapogattam, egyengettem kb. 2 centi vastagságúra, nem használtam nyújtófát.)
- A tésztát egy éles késsel berácsozzuk és egy pohárral pogácsákat szaggatunk úgy, hogy ne maradjanak leeső részek. A pohár száját a teljesen a tészta szélére illesztjük. (Ha mégis maradnak kimaradt tésztacsíkok, azokat egyszerűen a még szaggatásra váró tészta alá rakjuk.)
- A parasztos krumplis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Parasztos krumplis pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 50 dkg krumpli
- 50 dkg liszt
- 2 db tojás + 1 a kenéshez
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál tejföl
- 18 dkg zsír
A pogácsa elkészítése
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük és kihűtjük.
- A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót, összekeverjük a krumplival, a tejföllel és a zsírral.
- Az egészet összegyúrjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk, ezért, ha nagyon nem boldogulunk vele, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
- Ezt a tésztát nem kell pihentetni, rögtön kiborítjuk egy alaposan belisztezett nyújtófelületre. (Én ezt a lágy tésztát a kezemmel lapogattam, egyengettem kb. 2 centi vastagságúra, nem használtam nyújtófát.)
- A tésztát egy éles késsel berácsozzuk és egy pohárral pogácsákat szaggatunk úgy, hogy ne maradjanak leeső részek. A pohár száját a teljesen a tészta szélére illesztjük. (Ha mégis maradnak kimaradt tésztacsíkok, azokat egyszerűen a még szaggatásra váró tészta alá rakjuk.)
- A parasztos krumplis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Még több krumplis pogácsa
- Hajtogatott krumplis pogácsa »
- Krumplis sajtos pogácsa »
- Krumplis túrós pogácsa »
- Hagymás krumplis pogácsa »
- Medvehagymás krumplis pogácsa »