Parasztos krumplis pogácsa

Parasztos krumplis pogácsa tányéron

Fedezd fel az igazi parasztos ízeket! A jellegzetesen aranyló külsejű és frissen sült pogácsa garantáltan felébreszti az ízlelőbimbóidat. Egy harapás, és a parasztos ízek csábító világában találod magad. Merülj el a régi idők boldogságában, amit csak egy parasztos krumplis pogácsa nyújthat!

hirdetés

Parasztos krumplis pogácsa recept

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük és kihűtjük.
  2. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót, összekeverjük a krumplival, a tejföllel és a zsírral.
  3. Az egészet összegyúrjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk, ezért, ha nagyon nem boldogulunk vele, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
  4. Ezt a tésztát nem kell pihentetni, rögtön kiborítjuk egy alaposan belisztezett nyújtófelületre. (Én ezt a lágy tésztát a kezemmel lapogattam, egyengettem kb. 2 centi vastagságúra, nem használtam nyújtófát.)
  5. A tésztát egy éles késsel berácsozzuk és egy pohárral pogácsákat szaggatunk úgy, hogy ne maradjanak leeső részek. A pohár száját a teljesen a tészta szélére illesztjük. (Ha mégis maradnak kimaradt tésztacsíkok, azokat egyszerűen a még szaggatásra váró tészta alá rakjuk.)
  6. A parasztos krumplis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Parasztos krumplis pogácsa tányéron
Parasztos krumplis pogácsa
hirdetés
Parasztos krumplis pogácsa tányéron

Parasztos krumplis pogácsa

A parasztos krumplis pogácsa egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető pogácsa, amihez a hozzávalók minden háztartásban fellelhetők.
Nem kell keleszteni, mégis puha lesz még másnap is.
Talán a tészta összeállítása okozhat egy kis nehézséget, de nem kell megijedni a ragacsos állagától, hiszen ettől lesznek a pogácsák könnyűek.
ELŐKÉSZÍTÉS 1 hour
Sütés 20 perc
ELKÉSZÍTÉS 1 hour 20 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 50 dkg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás + 1 a kenéshez
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál tejföl
  • 18 dkg zsír

A pogácsa elkészítése
 

  • A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük és kihűtjük.
  • A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót, összekeverjük a krumplival, a tejföllel és a zsírral.
  • Az egészet összegyúrjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk, ezért, ha nagyon nem boldogulunk vele, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
  • Ezt a tésztát nem kell pihentetni, rögtön kiborítjuk egy alaposan belisztezett nyújtófelületre. (Én ezt a lágy tésztát a kezemmel lapogattam, egyengettem kb. 2 centi vastagságúra, nem használtam nyújtófát.)
  • A tésztát egy éles késsel berácsozzuk és egy pohárral pogácsákat szaggatunk úgy, hogy ne maradjanak leeső részek. A pohár száját a teljesen a tészta szélére illesztjük. (Ha mégis maradnak kimaradt tésztacsíkok, azokat egyszerűen a még szaggatásra váró tészta alá rakjuk.)
  • A parasztos krumplis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Még több krumplis pogácsa

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés