Pihe-puha sajtos pogácsára vágysz? A legjobb helyen vagy! Most megtudod hogyan is lesz igazán puha sajtos pogácsa. Nézzük a receptet!
Puha sajtos pogácsa recept
- A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat. Beleütjük a tojássárgát, majd jöhet a felfutott élesztő és végül annyi joghurt, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
- Gyúrás közben a tészta állagától függően adhatunk hozzá lisztet, vagy ha keménynek ítéljük, egy kevés joghurtot. Amikor szépen összeállt a tésztánk, letakarva megkelesztjük. (30 perc)
- A megkelt tésztát egy lisztezett felületen a lehető legnagyobb méretűre kinyújtjuk. Megszórjuk a füstölt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit. Letakarva ismét megkelesztjük. (30 perc)
- A 2. kelesztés után ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- A puha sajtos pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik 180 fokra. A tojásokat megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal és pirosra sütjük.
Puha sajtos pogácsa
A pogácsa hozzávalói
- 45 dkg liszt
- 0,75 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 1 db tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
- 1,5 dl joghurt
- 12 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt (nálam a fele füstöltsajt)
A pogácsa elkészítése
- A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat.
- Beleütjük a tojássárgát, majd jöhet a felfutott élesztő és végül annyi joghurt, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
- Gyúrás közben a tészta állagától függően adhatunk hozzá lisztet, vagy ha keménynek ítéljük, egy kevés joghurtot.
- Amikor szépen összeállt a tésztánk, letakarva megkelesztjük. (30 perc)
- A megkelt tésztát egy lisztezett felületen a lehető legnagyobb méretűre kinyújtjuk.
- Megszórjuk a füstölt sajttal és feltekerjük, mint a bejglit.
- Letakarva ismét megkelesztjük. (30 perc)
- A 2. kelesztés után ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- A puha sajtos pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik 180 fokra.
- A tojásokat megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal és pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Még több sajtos pogácsa
- Egyszerű sajtos pogácsa »
- Tejfölös-sajtos pogácsa »
- Hajtogatott sajtos pogácsa »
- Túrós-sajtos pogácsa »
- Vajas-sajtos pogácsa »
- Krumplis-sajtos pogácsa »