Teljes kiőrlésű pogácsa

Teljes kiőrlésű pogácsa

Ki szeretne enni egy puha, finom teljes kiőrlésű pogácsát? Szerintem mindenki! Úgyhogy lássunk is neki a teljes kiőrlésű pogácsa elkészítésének. Nézzük a receptet!

hirdetés

Teljes kiőrlésű pogácsa recept

  1. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
  2. Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat. Hozzáöntjük a habosra felfutott élesztőt, összekeverjük, beleütjük a tojást. Alaposan összegyúrjuk miközben a tejföllel lazítjuk a tésztánkat.
  3. Ha ezzel megvagyunk, lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk, kinyújtjuk.
  4. Ezután jöhet a hajtogatás: Alulról felhajtjuk a tésztát középre, majd ugyanígy felülről is, és két oldalról úgyszintén.
  5. Letakarva pihentetjük 30 percet.
  6. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük (nyújtás, hajtogatás, pihentetés).
  7. Az utolsó pihentetés után ujjnyivastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk és a kívánt méretűre kiszaggatjuk.
  8. Egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a teljes kiőrlésű pogácsáinkat és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Megszórjuk a mákkal és 200 fokon pirosra sütjük.
Teljes kiőrlésű pogácsa
Teljes kiőrlésű pogácsa recept
hirdetés
Teljes kiőrlésű pogácsa

Teljes kiőrlésű pogácsa

Teljes kiőrlésű pogácsa recept
ELŐKÉSZÍTÉS 45 perc
Sütés 20 perc
PIHENŐIDŐ 1 hour 30 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 hours 35 perc
FOGÁS Ebéd, Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 teáskanál
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg tejföl
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • 1 evőkanál tej a kenéshez
  • szemes mák a szóráshoz

A pogácsa elkészítése
 

  • Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
  • Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat.
  • Hozzáöntjük a habosra felfutott élesztőt, összekeverjük, beleütjük a tojást.
  • Alaposan összegyúrjuk miközben a tejföllel lazítjuk a tésztánkat.
  • Ha ezzel megvagyunk, lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk, kinyújtjuk.
  • Ezután jöhet a hajtogatás: Alulról felhajtjuk a tésztát középre, majd ugyanígy felülről is, és két oldalról úgyszintén.
  • Letakarva pihentetjük 30 percet.
  • Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük (nyújtás, hajtogatás, pihentetés).
  • Az utolsó pihentetés után ujjnyivastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk és a kívánt méretűre kiszaggatjuk.
  • Egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a teljes kiőrlésű pogácsáinkat és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.
  • Megszórjuk mákkal a teljes kiőrlésű pogácsákat és 200 fokon pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés