Ki szeretne enni egy puha, finom teljes kiőrlésű pogácsát? Szerintem mindenki! Úgyhogy lássunk is neki a teljes kiőrlésű pogácsa elkészítésének. Nézzük a receptet!
hirdetés
Teljes kiőrlésű pogácsa recept
- Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
- Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat. Hozzáöntjük a habosra felfutott élesztőt, összekeverjük, beleütjük a tojást. Alaposan összegyúrjuk miközben a tejföllel lazítjuk a tésztánkat.
- Ha ezzel megvagyunk, lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk, kinyújtjuk.
- Ezután jöhet a hajtogatás: Alulról felhajtjuk a tésztát középre, majd ugyanígy felülről is, és két oldalról úgyszintén.
- Letakarva pihentetjük 30 percet.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük (nyújtás, hajtogatás, pihentetés).
- Az utolsó pihentetés után ujjnyivastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk és a kívánt méretűre kiszaggatjuk.
- Egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a teljes kiőrlésű pogácsáinkat és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Megszórjuk a mákkal és 200 fokon pirosra sütjük.

hirdetés

Teljes kiőrlésű pogácsa
Teljes kiőrlésű pogácsa recept
A pogácsa hozzávalói
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 teáskanál só
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 25 dkg vaj
- 10 dkg tejföl
- 1 db tojássárgája a kenéshez
- 1 evőkanál tej a kenéshez
- szemes mák a szóráshoz
A pogácsa elkészítése
- Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
- Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat.
- Hozzáöntjük a habosra felfutott élesztőt, összekeverjük, beleütjük a tojást.
- Alaposan összegyúrjuk miközben a tejföllel lazítjuk a tésztánkat.
- Ha ezzel megvagyunk, lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk, kinyújtjuk.
- Ezután jöhet a hajtogatás: Alulról felhajtjuk a tésztát középre, majd ugyanígy felülről is, és két oldalról úgyszintén.
- Letakarva pihentetjük 30 percet.
- Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük (nyújtás, hajtogatás, pihentetés).
- Az utolsó pihentetés után ujjnyivastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk és a kívánt méretűre kiszaggatjuk.
- Egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a teljes kiőrlésű pogácsáinkat és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.
- Megszórjuk mákkal a teljes kiőrlésű pogácsákat és 200 fokon pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!