Teljes kiőrlésű pogácsa

Teljes kiőrlésű pogácsa

Ki szeretne enni egy puha, finom teljes kiőrlésű pogácsát? Szerintem mindenki! Úgyhogy lássunk is neki a teljes kiőrlésű pogácsa elkészítésének. Nézzük a receptet!

hirdetés

Teljes kiőrlésű pogácsa recept

  1. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
  2. Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat. Hozzáöntjük a habosra felfutott élesztőt, összekeverjük, beleütjük a tojást. Alaposan összegyúrjuk miközben a tejföllel lazítjuk a tésztánkat.
  3. Ha ezzel megvagyunk, lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk, kinyújtjuk.
  4. Ezután jöhet a hajtogatás: Alulról felhajtjuk a tésztát középre, majd ugyanígy felülről is, és két oldalról úgyszintén.
  5. Letakarva pihentetjük 30 percet.
  6. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük (nyújtás, hajtogatás, pihentetés).
  7. Az utolsó pihentetés után ujjnyivastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk és a kívánt méretűre kiszaggatjuk.
  8. Egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a teljes kiőrlésű pogácsáinkat és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Megszórjuk a mákkal és 200 fokon pirosra sütjük.
Teljes kiőrlésű pogácsa
Teljes kiőrlésű pogácsa recept

Teljes kiőrlésű pogácsa

Teljes kiőrlésű pogácsa recept
Teljes kiőrlésű pogácsa
Előkészítés: 45 perc
Sütés / Főzés: 20 perc
PIHENŐIDŐ 1 hour 30 perc
Összesen: 2 hours 35 perc
Adag: 1 tepsi
Fogás: Ebéd, Uzsonna, Vacsora
Konyha: Hagyományos

Hozzávalók

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 teáskanál
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg tejföl
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • 1 evőkanál tej a kenéshez
  • szemes mák a szóráshoz
hirdetés

Elkészítés

  • Az élesztőt megfuttatjuk a langyos, cukros tejben.
  • Közben a lisztben elkeverjük a sót és elmorzsoljuk a vajat.
  • Hozzáöntjük a habosra felfutott élesztőt, összekeverjük, beleütjük a tojást.
  • Alaposan összegyúrjuk miközben a tejföllel lazítjuk a tésztánkat.
  • Ha ezzel megvagyunk, lisztezett felületre kiborítjuk, átgyúrjuk, kinyújtjuk.
  • Ezután jöhet a hajtogatás: Alulról felhajtjuk a tésztát középre, majd ugyanígy felülről is, és két oldalról úgyszintén.
  • Letakarva pihentetjük 30 percet.
  • Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük (nyújtás, hajtogatás, pihentetés).
  • Az utolsó pihentetés után ujjnyivastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk és a kívánt méretűre kiszaggatjuk.
  • Egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a teljes kiőrlésű pogácsáinkat és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.
  • Megszórjuk mákkal a teljes kiőrlésű pogácsákat és 200 fokon pirosra sütjük.
    Teljes kiőrlésű pogácsa

Jó étvágyat kívánok!

hirdetés: