Parasztos krumplis pogácsa

Parasztos krumplis pogácsa tányéron

Fedezd fel az igazi parasztos ízeket! A jellegzetesen aranyló külsejű és frissen sült pogácsa garantáltan felébreszti az ízlelőbimbóidat. Egy harapás, és a parasztos ízek csábító világában találod magad. Merülj el a régi idők boldogságában, amit csak egy parasztos krumplis pogácsa nyújthat!

hirdetés

Parasztos krumplis pogácsa recept

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük és kihűtjük.
  2. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót, összekeverjük a krumplival, a tejföllel és a zsírral.
  3. Az egészet összegyúrjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk, ezért, ha nagyon nem boldogulunk vele, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
  4. Ezt a tésztát nem kell pihentetni, rögtön kiborítjuk egy alaposan belisztezett nyújtófelületre. (Én ezt a lágy tésztát a kezemmel lapogattam, egyengettem kb. 2 centi vastagságúra, nem használtam nyújtófát.)
  5. A tésztát egy éles késsel berácsozzuk és egy pohárral pogácsákat szaggatunk úgy, hogy ne maradjanak leeső részek. A pohár száját a teljesen a tészta szélére illesztjük. (Ha mégis maradnak kimaradt tésztacsíkok, azokat egyszerűen a még szaggatásra váró tészta alá rakjuk.)
  6. A parasztos krumplis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Parasztos krumplis pogácsa tányéron
Parasztos krumplis pogácsa

Parasztos krumplis pogácsa

A parasztos krumplis pogácsa egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető pogácsa, amihez a hozzávalók minden háztartásban fellelhetők.
Nem kell keleszteni, mégis puha lesz még másnap is.
Talán a tészta összeállítása okozhat egy kis nehézséget, de nem kell megijedni a ragacsos állagától, hiszen ettől lesznek a pogácsák könnyűek.
Parasztos krumplis pogácsa tányéron
Előkészítés: 1 hour
Sütés / Főzés: 20 perc
Összesen: 1 hour 20 perc
Adag: 1 tepsi
Fogás: Ebéd, Uzsonna, Vacsora
Konyha: Hagyományos

Hozzávalók

  • 50 dkg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás + 1 a kenéshez
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál tejföl
  • 18 dkg zsír
hirdetés

Elkészítés

  • A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük, összetörjük és kihűtjük.
  • A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a sót, összekeverjük a krumplival, a tejföllel és a zsírral.
  • Az egészet összegyúrjuk. (Elég ragadós tésztát kapunk, ezért, ha nagyon nem boldogulunk vele, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
  • Ezt a tésztát nem kell pihentetni, rögtön kiborítjuk egy alaposan belisztezett nyújtófelületre. (Én ezt a lágy tésztát a kezemmel lapogattam, egyengettem kb. 2 centi vastagságúra, nem használtam nyújtófát.)
  • A tésztát egy éles késsel berácsozzuk és egy pohárral pogácsákat szaggatunk úgy, hogy ne maradjanak leeső részek. A pohár száját a teljesen a tészta szélére illesztjük. (Ha mégis maradnak kimaradt tésztacsíkok, azokat egyszerűen a még szaggatásra váró tészta alá rakjuk.)
  • A parasztos krumplis pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
    Parasztos krumplis pogácsa tányéron

Jó étvágyat kívánok!

Még több krumplis pogácsa

hirdetés: