A langyon, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót és beleütjük a tojássárgát. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, majd az élesztős tejet és végül a kefirt. Az egészet összegyúrjuk. – Könnyű tésztát kapunk, de ha nagyon ragacsos lenne, akkor lisztezzük meg egy kicsit.
Majd letakarva megkelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen a lehető legnagyobbra kinyújtjuk és a sajt felével (én a füstölt sajttal) megszórjuk. A sajtot egy kissé belenyomkodjuk a tésztába.
Ezután egyesével mind a négy irányból középre hajtjuk a tésztát, letakarjuk és újra megkelesztjük.
Következőleg kb. 2-3 centi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kefires pogácsákat, a felvert tojásfehérjével megkenjük és sajttal megszórjuk.
Amíg a sütő 180 fokra fölmelegszik, újra kelhetnek a pogácsáink. Ezután pirosra sütjük őket.