Go Back
Füstöltsajtos, kefires pogácsa

Kefires pogácsa

Íme itt a részletes recept a reszelt sajttal megszórt kefires pogácsa elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS 30 perc
Sütés 20 perc
Kelesztés 1 hour 10 perc
ELKÉSZÍTÉS 2 hours
FOGÁS Uzsonna, Vacsora
KONYHA Hagyományos
ADAG 1.5 tepsi

A pogácsa hozzávalói
  

  • 80 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 nagy pohár kefir
  • 15 dkg reszelt sajt a fele lehet füstölt

A pogácsa elkészítése
 

  • A langyon, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk.
  • A lisztben elkeverjük a sót és beleütjük a tojássárgát. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, majd az élesztős tejet és végül a kefirt. Az egészet összegyúrjuk. – Könnyű tésztát kapunk, de ha nagyon ragacsos lenne, akkor lisztezzük meg egy kicsit.
  • Majd letakarva megkelesztjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen a lehető legnagyobbra kinyújtjuk és a sajt felével (én a füstölt sajttal) megszórjuk. A sajtot egy kissé belenyomkodjuk a tésztába.
  • Ezután egyesével mind a négy irányból középre hajtjuk a tésztát, letakarjuk és újra megkelesztjük.
  • Következőleg kb. 2-3 centi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kefires pogácsákat, a felvert tojásfehérjével megkenjük és sajttal megszórjuk.
  • Amíg a sütő 180 fokra fölmelegszik, újra kelhetnek a pogácsáink. Ezután pirosra sütjük őket.